Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 zielona papryka
- 1 mały ogórek
- ½ - 1 ząbek czosnku
- Białe pieczywo (najlepiej jednodniowe, wielkości jednej małej bułki)
- 50 ml czerwonego octu winnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- Sól
- 1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
- ½ świeżej papryczki chili
Przygotowanie
Pokroić pomidory, ogórka i paprykę w kostkę o wielkości 1 cm, a następnie wrzucić wszystko do miski. Posiekać czosnek i dodać do pokrojonych wcześniej warzyw. Pokruszyć pieczywo i wrzucić do miski, a następnie dodać ocet winny, wodę (lub wywar warzywny) i sól. Wymieszać składniki w blenderze oraz przetrzeć na drobnym sitku. Włożyć do lodówki do ochłodzenia.
Podawanie
Gazpacho należy podawać na głębokich talerzach lub w wysokich szklankach. Na koniec dodać grzanki, pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę, zioła oraz ugotowane na twardo jajko.
Gazpacho można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Nasz szef kuchni Andrej Kuhar, właściciel 6 gwiazdek Michelin, będzie dopieszczał podniebienia gości swoimi wyjątkowymi specjałami na stoisku Gorenje podczas targów IFA 2016.