Andrej Kuhar urodził się w miejscowości Petanjci, w słoweńskim regionie Prekmurje. Po ukończeniu szkoły gastronomicznej w Radenci wyjechał do Niemiec, najpierw jako turysta, a potem – po rewolucji związanej z "nową kuchnią", zainicjowanej przez Paula Bovuse'a, postanowił zostać tam na stałe. W 1985 roku Andrej zdał egzamin mistrzowski IHK Frankfurt, a moment ten stał się ważnym kamieniem milowym w jego karierze kulinarnej. Pomimo tego, że jego umiejętności były już dobrze i szeroko znane, to osiągnięcie zwiększyło jego pewność siebie oraz pozwoliło mu na zostanie mentorem dla innych aspirujących kucharzy.
W trakcie swojej bogatej i wyjątkowej kariery Andrej otrzymał 6 gwiazdek Michelin w dwóch różnych restauracjach w Niemczech, jak również liczne nagrody i wyróżnienia. Po powrocie do Słowenii Andrej został szefem kuchni w Vila Bled, a następnie w restauracji Promenada Gourmet oraz Maxim. Obecnie jest szefem kuchni w należącej do Gorenje restauracji Vila Herberstein w Velenje w Słowenii.
Andrej jest zapalonym zwolennikiem lokalnie uprawianej żywności. Stale śledzi wszystkie nowatorskie trendy kulinarne, a jednocześnie nieprzerwanie ufa swojemu własnemu smakowi i instynktowi.
Firma Gorenje współpracuje z Andrejem w ramach opracowywania i testowania produktów. Razem przygotowaliśmy kolekcję niewielkich urządzeń kuchennych pod marką Chef's, które są adresowane do kucharzy-amatorów z pasją, którzy podczas gotowania chcą korzystać z produktów najwyższej jakości. Od kilku już lat Andrej jest także naszym partnerem podczas demonstracji na żywo dla gości stoiska firmy Gorenje podczas targów IFA w Berlinie.