Jak szybko przygotować sałatę lodową

Krucha klasyka

Sałata lodowa to klasyka domowej kuchni. Przeważnie jada się ją na surowo, ale ze względu na kruchość można ją także podsmażać lub smażyć. Sałata lodowa dłużej zachowa świeżość, jeżeli będziemy przechowywać ją w lodówce – zwłaszcza, gdy jest to chłodziarka Gorenje z szufladą Fresh-Zone.

Najpierw usuń korzeń

Korzeń sałaty jest kłopotliwy z kilku powodów:

1) Ma niedobry smak.
2) Przygotowując sałatę do obiadu trzeba go wykroić.
3) To zajmuje sporo czasu.
4) Prawie zawsze przy tej czynności marnuje się sporo sałaty. Na szczęście jest na to rada, która od tej chwili pozwoli ci szybko uporać się z tym problemem: chwyć mocno główkę sałaty i z impetem uderz o blat. Głąb po prostu odpadnie i można go będzie wyrzucić. Tylko nie próbuj tej samej sztuczki z kapustą!