zamknij
...

Biszkopt kokosowy z truskawkami

Biszkopt kokosowy z truskawkami

Składniki

  • 4 jaja
  • 6 dag brązowego cukru
  • 6 dag mąki
  • 6 dag mąki kokosowej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 50 dag truskawek
  • budyń waniliowy

Przygotowanie

1 Oddzielić żółtka od białek.
2 Z żółtek i połowy cukru utrzeć puszystą masę. Dodać kokos, cukier waniliowy i limonkę.
3 Ubić białka i wymieszać z pozostałą połową cukru i imbirem.
4 Delikatnie połączyć żółtka i ubite białka. Powoli mieszając dodawać mąkę.
5 Ciasto wlać do brytfanny wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w gorącym powietrzu, w piekarniku parowym nagrzanym uprzednio do temperatury 175 °C. Czas: 20 minut
6 Do dekoracji oraz na polewę potrzebujemy 50 dag truskawek. 1/3 truskawek zmiksować przy pomocy miksera, dodać 2 dl wody oraz 2 łyżki cukru. Zagotować i zagęścić przy pomocy ¼ torebki budyniu waniliowego.
7 Pozostałymi truskawkami udekorować pokrojony na kawałki i schłodzony biszkopt. Polewę przed podaniem ostudzić.
Ciasto możemy podać z bitą śmietaną i lodami.