zamknij
...

Przepis na pstrąga z porem i sosem holenderskim

Składniki

  • 600 g filetów z pstrąga
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 12 porów
Sos holenderski:
  • ½ dl białego octu winnego
  • ½ dl wody
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • ½ dl wody
  • 6 żółtek
  • 400 g masła pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 pęczek pietruszki

Przygotowanie

1 Preglejte fileje postrvi, odstranite morebitne preostale koščice ter jih razrežite na štiri enako velike dele.

Filety dokładnie obejrzyj i usuń ości, a następnie rozkrój na 4 kawałki o takiej samej wielkości.
2 Ribo rahlo posolite, nato pa jo pokrijte in postavite v hladilnik za 2 do 6 ur.
Rybę lekko posól, przykryj i wstaw do lodówki na około 2 - 6 h.
3 Opłucz pory i usuń zewnętrzne liście.
4 Nagrzej piekarnik do 160°C.
5 Po upływie 2 - 6 godzin, kiedy ryba przejdzie solą, wyłóż porami dno perforowanego naczynia (na wyposażeniu piekarnika parowego), a na wierzchu ułóż kawałki ryby. Następnie wstaw do piekarnika i gotuj na parze przez 15 – 20 minut.
6 Biały ocet winny, wodę i ziarna czarnego pieprzu wymieszaj w rondlu i gotuj na silnym ogniu aż do zgęstnienia ( w rondlu powinna zostać w przybliżeniu połowa pierwotnej objętości).
7 Odstaw rondel i poczekaj, aż zawartość ostygnie. Dodaj żółtka i szybko ubij na średnim ogniu, tak aby otrzymać gęstą, puszystą masę. Ważne jest, aby temperatura sosu nie przekroczyła 82 °C, tzn. nie wolno dopuścić do zagotowania.
8 Do masy dodawaj masło i cały czas ubijaj. Podawaj od razu na stół. Sosu nie należy odgrzewać.
Szef kuchni poleca serwować tę potrawę w towarzystwie Chardonnay.