zamknij
...

Strudel z estragonem

Składniki

  • twaróg 50 dag
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • 2 łyżki drobno posiekanego estragonu
  • ciasto na strudle, 2 arkusze
  • przezroczysta folia do żywności
  • olej

Przygotowanie

1 Zmiksować razem twaróg, jajko, śmietanę oraz estragon i dodać sól.
2 Tak przygotowanym nadzieniem posmarować całą powierzchnię ciasta, po czym zwinąć jak roladę.
3 Strudel zawinąć w natłuszczoną folię i ułożyć na blasze. Nakłuć folię w wielu miejscach, aby umożliwić skuteczniejsze gotowanie na parze i wstawić do piekarnika parowego Gorenje.
4 Piekarnik nagrzewamy do temperatury 90 - 100 °C. Gotujemy na parze przez 15 – 20 minut względnie do czasu, gdy sonda wskaże temperaturę 85 °C.
do przygotowania nadzienia można zamiast estragonu użyć młodej cebulki.
W piekarniku parowym zaleca się używanie przezroczystej folii do żywności, która wytrzymuje temperaturę 120 °C i jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż ścierka lub folia aluminiowa, ponieważ nie pozostawia żadnego zapachu ani posmaku.