zamknij
...

Różowy pstrąg z migdałami i ziołami

Różowy pstrąg z migdałami i ziołami

Składniki

  • 4 pstrągi
  • mąka
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 40 g płatków migdałowych
  • sól
  • świeże zioła (bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, lubczyk, szczypiorek, liść laurowy, pietruszka, koperek, szałwia ...)
  • 1-2 łyżki ziarnistego twarogu

Przygotowanie

1 Pstrągi oczyścić, opłukać pod chłodną, bieżącą wodą, osuszyć i posolić w środku, a następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć pstrągi na złoto. Na mniejszej patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim płatki migdałów.

Zioła drobno posiekać, lekko posolić i wymieszać z twarogiem. Mieszanką twarogu z ziołami wysypać talerz, ułożyć pstrągi i posypać po wierzchu prażonymi płatkami migdałów, a na końcu polać roztopionym masłem.
2 Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć pstrągi na złoto.
3 Na mniejszej patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim płatki migdałów.
4 Zioła drobno posiekać, lekko posolić i wymieszać z twarogiem.
5 Mieszanką twarogu z ziołami wysypać talerz, ułożyć pstrągi i posypać po wierzchu prażonymi płatkami migdałów, a na końcu polać roztopionym masłem.