Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Kontynuując wizytę na tej stronie wyrażają Państwo zgodę na naszą politykę dotyczącą używania plików cookies.
zamknij
...

Właściwości piekarnika parowego

6 funkcji piekarnika

Piekarnik oferuje 6 funkcji, które pozwalają rozmrażać, podgrzewać, gotować na parze, piec przy użyciu gorącego powietrza, a także przyrządzać potrawy, których przygotowanie wymaga zarówno użycia pary, jak i pieczenia przy pomocy gorącego powietrza.

50 programów do wyboru

Bogaty wybór 50 automatycznych programów pozwala łatwo przygotować dowolnie wybraną potrawę. Zaawansowana elektronika umożliwia ponadto stworzenie i zapamiętanie 10 własnych przepisów kulinarnych, które można w każdej chwili łatwo przywołać z pamięci piekarnika.

Wysoka skuteczność czyszczenia - PyrolyseSupreme

Piekarniki Gorenje wyróżnia znakomity system automatycznego czyszczenia pirolitycznego. Wewnętrzne ściany piekarnika, druciane drabinki oraz brytfanny pokryte są warstwą specjalnej, odpornej na działanie wysokiej temperatury emalii pirolitycznej. Dzięki temu akcesoriów tych nie trzeba usuwać z piekarnika na czas czyszczenia. Piekarniki wyposażone są również w wytrzymałe oświetlenie halogenowe. Podczas procesu czyszczenia pirolitycznego wnętrze piekarnika nagrzewa się do temperatury bliskiej 500°C . Ze względu na bezpieczeństwo użytkownika drzwi piekarnika zostają automatycznie zablokowane, gdy temperatura we wnętrzu piekarnika osiągnie poziom 250°C. Wysoka temperatura, innowacyjna kombinacja grzałek oraz krążenie gorącego powietrza zapewniają bardzo skuteczne czyszczenie nawet najbardziej niedostępnych zakamarków piekarnika. Specjalny katalizator umieszczony w górnej części piekarnika na bieżąco eliminuje dym i nieprzyjemne zapachy wydzielające się podczas czyszczenia. W zależności od stopnia zabrudzenia wnętrza piekarnika można zastosować jeden z trzech stopni intensywności czyszczenia. 30 minut po zakończeniu programu drzwi piekarnika zostają odblokowane; spopielone resztki zanieczyszczeń należy wtedy usunąć przy pomocy wilgotnej ściereczki. Piekarniki Gorenje z systemem pirolitycznego czyszczenia należą do najbardziej efektywnych na rynku.
3 stopnie intensywności czyszczenia:
- PyroGentle: czyszczenie delikatne, czas trwania: 90 min
- PyroNormal: czyszczenie o średniej intensywności, czas trwania: 120 min
- PyroIntensive: czyszczenie intensywne, czas trwania: 150 min

Różne sposoby gotowania

Kombinowany piekarnik parowy Gorenje oferuje możliwość łatwego przygotowywania potraw na dwa różne sposoby.

Łatwe czyszczenie dzięki wkładom EasyClean

Umieszczone na bocznych ścianach piekarnika łatwo wyjmowalne wkłady “Easy clean” oraz katalityczna tylna ściana sprawiają, że czyszczenie piekarnika jest wyjątkowo łatwe. Wkłady pokryte są warstwą emalii EcoClean, która tworzy idealnie gładką powłokę. Aby oczyścić wkłady, wystarczy użyć ciepłej wody. Wkłady można również wyjąć i umyć w zmywarce.

ProCooking – funkcja profesjonalnego gotowania

Korzystanie z funkcji ProCooking jest przydatne w przypadku potraw wymagających wieloetapowego przygotowania. Wstępna faza działania tej funkcji polega na wykorzystaniu gorącej pary, natomiast po upływie określonego czasu dalsza obróbka potrawy odbywa się przy pomocy gorącego powietrza. Funkcja ProCooking jest szczególnie polecana do wyrastania oraz przygotowywania różnych rodzajów ciast.

Standardowe wyposażenie

Kompaktowy piekarnik parowy został wyposażony w dodatkowe akcesoria. Dwie płytkie brytfanny, głęboka brytfanna z perforowanym dnem oraz ruszt pozwalają przygotowywać więcej potraw na kilku poziomach jednocześnie. Komplet akcesoriów zawiera również temperaturową sondę do mięsa, która pomoże przyrządzać zawsze doskonałą pieczeń. W standardowym wyposażeniu piekarnika znajduje się ponadto papierek lakmusowy, który pozwoli w ciągu kilku minut ustalić stopień twardości wody w domowej sieci wodociągowej i wprowadzić odpowiednie dane do pamięci urządzenia. W zależności od twardości wody, po wykonaniu określonej liczby cyklów pracy urządzenie automatycznie wyświetli komunikat o konieczności aktywacji programu do usuwania kamienia wodnego. Dzięki zastosowaniu załączonego płynu do czyszczenia Twój piekarnik parowy będzie znów lśnił czystością.

- 2 płytkie brytfanny
- 1 głęboka brytfanna
- 1 ruszt
- temperaturowa sonda do mięsa
- papierki lakmusowe
- środek do usuwania kamienia wodnego

AutoClean

Piekarnik parowy Gorenje wyposażony się w niezwykle użyteczną funkcję pozwalającą wyeliminować problemy związane z twardą wodą i osadzaniem się kamienia wodnego. Po wykonaniu określonej liczby cyklów gotowania na wyświetlaczu piekarnika automatycznie pojawia się komunikat informujący o konieczności oczyszczenia urządzenia z kamienia wodnego. W takim przypadku wystarczy aktywować funkcję usuwania kamienia wodnego dostępną na dotykowym panelu sterowania. Piekarnik parowy jest łatwy do utrzymania w czystości również dzięki wyjmowanym drzwiom. Drzwi piekarnika można szybko i łatwo oczyścić, ponieważ ich powierzchnia pozbawiona jest jakichkolwiek szczelin i rowków, w których zazwyczaj gromadzą się zanieczyszczenia.

Gotowanie na kilku poziomach

Kompaktowy piekarnik parowy o pojemności 27 litrów umożliwia jednoczesne gotowanie na parze na dwóch poziomach, zaś w przypadku konwencjonalnego pieczenia drobnych ciasteczek przy pomocy gorącego powietrza - nawet na 3 poziomach jednocześnie! Równomierne i szybkie rozprowadzanie ciepła zapewnia wentylator umieszczony na tylnej ścianie piekarnika. Efektywniejsze krążenie gorącego powietrza gwarantuje doskonałe rezultaty pieczenia oraz oszczędność czasu i energii elektrycznej.

UltraCoolDoor – zimne drzwi piekarnika

Wśród właściwości wyróżniających piekarnik parowy należy wymienić bezpieczne i sprawne energetycznie drzwiczki UltraCoolDoor (UCD) z potrójną szybą odbijającą ciepło do wnętrza piekarnika. Doskonała izolacja drzwiczek w połączeniu ze specjalnymi warstwami refleksyjnymi na szkle zwiększa efektywność piekarnika przy znacznie mniejszym zużyciu energii elektrycznej; niska temperatura zewnętrznej powierzchni drzwiczek zapobiega przypadkowym oparzeniom. Piekarnik posiada również specjalny czujnik, który w przypadku otwarcia drzwiczek podczas pieczenia natychmiast wyłącza obie grzałki i wentylator, co dodatkowo redukuje niebezpieczeństwo oparzeń.

Sterowany dotykowo elektroniczny programator

Piekarniki Gorenje wyposażone są w innowacyjny programator z czujnikami. Sterowanie dotykowe umożliwia zaprogramowanie czasu trwania pieczenia oraz wybór odpowiedniej temperatury. Czytelny wyświetlacz pozwala monitorować wszystkie ustawienia przez cały czas pieczenia. Zakończenie pieczenia sygnalizowane jest przy pomocy sygnału akustycznego. Powierzchnia innowacyjnego elektronicznego programatora jest idealnie gładka i dzięki temu łatwa do utrzymania w czystości. Nowe elektroniczne programatory to innowacja w zakresie przyjaznego sterowania.

Oświetlenie NightMode

Wnętrze piekarnika inox jest dzięki oświetleniu doskonale widoczne, co pozwala obserwować proces pieczenia bez potrzeby otwierania drzwi. Piekarnik parowy został ponadto wyposażony w funkcję “Night mode”: w godzinach nocnych (pomiędzy 22.00 a 7.00) cyfry na ekranie wyświetlane są z mniejszą intensywnością. Takie rozwiązanie pozwala oszczędzać energię elektryczną oraz unikać niepotrzebnego oświetlenia pomieszczenia. Intensywność wyświetlania znaków na ekranie wzrasta natomiast w ciągu dnia, aby zapewnić ich dobrą widoczność.

Gotowanie na parze SteamPower

Gotowanie na parze pozwala zachować zawarte w produktach wartości odżywcze, witaminy i białka, dlatego też uznawane jest za zdrowy sposób przyrządzania potraw. Produkty gotowane na parze nigdy nie ulegają rozgotowaniu, zachowują naturalne kolory, soczystość i smak. Podczas gotowania na parze para wodna doprowadzana jest do piekarnika ze specjalnego podgrzewacza wody i rozpylana w jego wnętrzu za pomocą dyszy. Nowatorsko rozwiązana lokalizacja dyszy zapewnia równomiernie rozprowadzenie pary we wnętrzu piekarnika. Dopływ pary regulowany jest automatycznie w zależności od wybranego programu. W miarę potrzeby ilość doprowadzanej pary można również w dowolny sposób regulować samodzielnie.

Kompaktowy piekarnik parowy

Nowość na rynku: kompaktowy piekarnik parowy, który umożliwia zarówno gotowanie na parze, jak i tradycyjne pieczenie przy pomocy gorącego powietrza oraz kombinację obu tych technik! Liczne programy automatyczne oraz różnorodne funkcje są łatwo dostępne dzięki wygodnemu sterowaniu za pomocą dotykowego wyświetlacza. Listę funkcji można wyświetlać na ekranie panelu sterowania w jednym z pięciu dostępnych języków. Dzięki wbudowanym zaawansowanym funkcjom eksploatacja piekarnika jest wyjątkowo wygodna i łatwa.

CombinedCooking - gotowanie przy użyciu pary i gorącego powietrza

Przyrządzanie potraw przy użyciu funkcji Combined Cooking polega na tym, że podczas pieczenia za pomocą gorącego powietrza można dodatkowo włączać parę. Dopływ pary do piekarnika można uruchomić w dowolnym momencie pieczenia. Wyłączenie dopływu pary następuje automatycznie po 10 minutach, można to jednak uczynić wcześniej za pomocą dotykowego panelu sterowania.

Kompaktowy piekarnik parowy do zabudowy

Z myślą o zwolennikach zdrowego odżywania Gorenje przygotowało nowość – kompaktowy piekarnik parowy do zabudowy.
Wartościowe i zrównoważone posiłki stały się istotnym i pożądanym elementem naszego codziennego życia. Gotowanie na parze zdobywa coraz większą popularność, ponieważ przygotowywane w ten sposób potrawy zachowują pełnię smaku i kolorów, witaminy oraz sole mineralne. Potrawy są lekkostrawne, soczyste, nie wymagają nawet dodatkowych przypraw. Z tego względu gotowanie na parze jest również znakomitą alternatywą dla diabetyków.

Odwieczny dylemat – smacznie czy zdrowo – to już historia. Kompaktowy piekarnik parowy Gorenje pozwala połączyć smaczne i zdrowe na jednym talerzu!

SlowCooking – gotowanie w niskich temperaturach

Metoda gotowania w niskich temperaturach jest szczególnie przydatna w przypadku potraw, które wymagają dłuższego czasu przyrządzania. Dzięki tej funkcji łatwo przygotujesz smaczne i równomiernie upieczone potrawy z mięsa. Pieczenie odbywa się przy użyciu dołączonej do piekarnika sondy temperaturowej.

HotAir – pieczenie przy pomocy gorącego powietrza

Piekarnik parowy umożliwia konwencjonalne pieczenie potraw przy pomocy gorącego powietrza. Odpowiednia cyrkulacja powietrza, możliwa dzięki wbudowanemu wentylatorowi, gwarantuje efekt równomiernego pieczenia.

Regeneration – funkcja podgrzewania jedzenia

Para w połączeniu z gorącym powietrzem szybciej ogrzewa wnętrze piekarnika, a potrawy przyrządzane w takich warunkach są soczyste i równomiernie upieczone. Funkcja ta jest szczególnie polecana do odgrzewania przygotowanego wcześniej jedzenia, a także uprzednio podgotowanych i zamrożonych potraw.

SteamCooking – gotowanie na parze

Gotowanie na parze pozwala zachować wszystkie witaminy oraz składniki odżywcze zawarte w produktach żywnościowych.

ProCooking – funkcja profesjonalnego gotowania

Korzystanie z funkcji ProCooking jest przydatne w przypadku potraw wymagających wieloetapowego przygotowania. Wstępna faza działania tej funkcji polega na wykorzystaniu gorącej pary, natomiast po upływie określonego czasu dalsza obróbka potrawy odbywa się przy pomocy gorącego powietrza. Funkcja ProCooking jest szczególnie polecana do wyrastania oraz przygotowywania różnych rodzajów ciast.
Odwiedź
nas
Facebook
YouTube
Flickr
Podziel
się z innymi
Facebook
Twitter
Informujemy
RSS