zamknij
...

Podnoszenie poziomu sztuki gotowania

Jaka cebula jest właściwa ?

Cebula jest czymś więcej niż tylko cebulą, ziemniak nie jest tylko “czymś co jest z boku talerza”, a różne rodzaje pomidorów, kiedy są gotowane czy podawane na surowo mają swoje charakterystyczne cechy. Może się to wydawać skomplikowane, żeby myśleć nie tylko o składnikach w przepisach, ale również wziąć pod uwagę ich rodzaj i odmianę. Jest to jednak całkiem proste. Wystarczy poświęcić chwilę uwagi na parę szczegółów, które przyniosą nam doskonałe rezultaty. 

W rzeczywistości, podążając ściśle za wskazówkami mistrzów kuchni, szybko zdamy sobie sprawę z niuansów tej sztuki i nauczymy się kilku prostych sztuczek, które sprawiają, że zamiast talerza z porcją jedzenia otrzymujemy wysmakowane danie z perfekcyjnie dobraną cebulą z najlepszym rodzajem ziemniaków i doskonale dopasowanym sosem.
SŁODKA CEBULANajlepsza do smażenia. Używaj do : krążków cebulowych, na grilla i pieczenia w piekarniku
CZERWONA CEBULANajlepsza do jedzenia na surowo. Używaj do: sałatek, kanapek, guacamole.
BIAŁA CEBULANajostrzejsza. Używaj do: pikantnego sosu pomidorowego, marynat, jako dodatek podkraślający smak.
ŻÓŁTA CEBULANajbardziej uniwersalna. Używaj do: podsmażania, duszenia, sosów i zup.
SZALOTKANajłagodniejsza. Używaj do: omletów, winegret, przyozdobienia.
12345

Teraz fakt lub dwa na temat pomidora.

‘In rosso” czy “in bianco”?  Jest to jedno z najbardziej podstawowych pytań kulinarnych i objaśnia czy gotujemy z, czy bez pomidorów. Pomidor dodaje esencji, koloru, soczystości daniom i wyczuwalnie kwaśniejszego posmaku. Dlatego warto znać różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami pomidorów i najlepszymi sposobami ich wykorzystania. 

Chociaż istnieje wiele odmian pomidorów, wszystkie te odmiany mogą być podzielone na 3 podstawowe kategorie: duże w kształcie serca, małe pomidory cherry i pomidory śliwkowe. Klasyczne , duże okrągłe pomidory są przepyszne na surowo i gotowane. Odmiany cherry wizualnie ożywiają danie i dodają słodkości. Są doskonałe do sałatek, pesto i risotto jak i uzupełnieniem mięsa czy sosów. A jeżeli chciałbyś, żeby przygotowywane danie było soczyste z gęstym sosem i słodkim smakiem pomidor śliwkowy będzie najlepszym wyborem. 
POMIDOR SERCOWYDuży, mięsisty, klasyczny okrągły kształt pomidora. Używaj do: podania na surowo z boku dania, sałatek, kanapek, burgerów, pieczenia w piekarniku czy nadziewania.
POMIDOR CHERRYDo jedzenia na raz, zgrupowany, słodki. Używaj do: podania na surowo z boku dania i w sałatkach, jako wypełnienie w pesto czy z mięsem oraz do sosów.
POMIDOR ŚLIWKOWYOwalny kształt, soczysty. Używaj do: sosów pomidorowych, wekowania czy soków
123

Ziemniak – to coś więcej niż dodatek.

Chociaż ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską, słoweńską czy inną współczesną kuchnię bez ziemniaków. Gotowane, podsmażane, podpiekane, pieczone, w sałatkach… Jest tak dużo pomysłów na przygotowanie ziemniaków, że aż trudno się zdecydować na to, który z nich jest najlepszy do jakiego zastosowania. 
Istnieje wiele odmian ziemniaków, ale co sprawia, że wybierzemy właściwe? Najłatwiej zapamiętać, że rodzaje ziemniaków sprowadzają się do 3 kluczowych kategorii: pierwszy rodzaj jest jędrnym z woskową powierzchnią, który zachowuje kształt w trakcie procesu gotowania i nie rozpada się na kawałki. 

Drugi jest lekki i pokryty puszystym nalotem i w trakcie gotowania staje się kruchy co jest bardzo przydatne w niektórych daniach. Trzeci rodzaj jest najbardziej wszechstronny, odpowiedni dla zróżnicowanych potraw. Klasyfikacja poniżej sprawi, że Twój wybór będzie jeszcze prostszy:

NOWY ŻÓŁTY ZIEMNIAKJędrny z woskową powierzchnią. Odmiany: Anuszka, Elfe, Marabel. Używaj do sałatek, gotowania, pieczenia w piekarnik, podpiekania w kawałkach i podsmażania.
CZERWONY ZIEMNIAKIżejszy i bardziej uniwersalny. Odmiany: Bellarosa. Używaj do: pieczenia w piekarniku, podsmażania, frytek, gotowania.
KLASYCZNY ZIEMNIAKLekki, puszysty z żółtym odcieniem. Odmiana: Russet. Używaj do: ubijania, krokietów, podpiekania, smażenia, frytek francuskich.
SŁODKI ZIEMNIAKZiemniak o podłużnym kształcie. Używaj do gotowania, pieczenia w piekarniku, smażenia.
1234