zamknij
...

Ekskluzywna kuchnia - haute cuisine - porady & sztuczki

Jak podać danie żeby wyglądało na dzieło mistrza kulinarnej sztuki.

Pełne podziwu spojrzenie rzucone ukradkiem na podawane danie jest znakiem, że trafiłeś w dziesiątkę jeszcze zanim widelec dotknął talerza. Jest prawdą, że masz tylko jedną szansę żeby zrobić pierwsze wrażenie. Serwowany posiłek powinien cieszyć wzrok na równi ze smakiem. Sztuka ozdabiania ma tylko jedną zasadę: mniej, znaczy więcej. Wcielenie takiego podejścia do tworzenia potraw sprawi, że będziesz już w połowie drogi do osiągnięcia profesjonalnego wyglądu podawanych dań. 

Osiągniesz efekt jeśli będziesz podążać za sześcioma prostymi prawami serwowania wykwintnych dań. Wtedy posiłki z Twojej kuchni będą oczarowywały Twoich gości.

Czyste i lśniące
Czyste i lśniące
Więcej
Elegancka biel
Elegancka biel
Więcej
Kontrastujące kolory
Kontrastujące kolory
Więcej
Zamiast talerza
Zamiast talerza
Więcej
Używaj wszystkich wymiarów przestrzeni
Używaj wszystkich wymiarów przestrzeni
Więcej
Nieparzysta ilość
Nieparzysta ilość
Więcej
Czyste i lśniące
Na ostateczną kompozycję dania wpływa również to na czym je podajemy. W niektórych wypadkach danie wymaga serwowania na zimnej powierzchni, w innych wygląda świetnie na podgrzanej. Zanim jednak zaczniesz myśleć o temperaturze zobacz jak można sprawić żeby talerz miał połysk i perfekcyjną czystość. Prosta, domowej roboty mikstura jest używana przez najbardziej uznanych mistrzów kuchni: jedna część wody, jedna część octu. Spryskaj powierzchnię i następnie wytrzyj czystą ściereczką.

Elegancka biel

Podawane posiłki powinna grać główną rolę na talerzu. Ekstrawagancka porcja na lśniąco białej powierzchni oferuje nieskończone możliwości dodatkowego ozdobienia. Biel również powoduje większy kontrast kolorów na naczyniu. Innymi słowy wybierając elegancki, duży, biały talerz nigdy nie popełnisz błędu.

Kontrastujące kolory

Harmonia kolorów jest tak samo ważna dla atrakcyjności dania jak harmonia smaku. Przygotowując posiłki warto wybierać świeże warzywa, kawałki owoców, gałązki ziół, mieszanki jasnych kwiatów, orzechów, pomysłowych sosów. Używaj kolorów odważnie, ale staraj się nie przesadzić. Nie zapominaj, że umiar jest kluczem sukcesu.

Zamiast talerza
Użyj swojej wyobraźni. Pozwól podkreślić charakter dania powierzchnią, na której go podasz. 
Od drewnianej deski do ceramicznego półmiska, od szklanej tacy do wydrążonego chleba . Klasyczny talerz nie jest już jedynym rozwiązaniem jakiego możesz użyć. Przełam to przyzwyczajenie, żeby pokazać swoją oryginalność. 
Używaj wszystkich wymiarów przestrzeni

Wyprofilowany brzeg głębokiego lub płaskiego talerza jest granicą, poza którą używanie kulinarnej pomysłowości nie jest dalej wskazane. Nawet jeśli podajesz potrawę na dużym, płaskim talerzu bez wyraźnego zakończenia właściwym jest ustalenie pola dla kulinarnej kreacji. Możesz za to mieć wolność w aranżowaniu wysokości potraw. Ułóż na sobie, połącz, poukładaj… Wyżej ustawione składniki ożywią charakter dania i stworzą bardziej zaawansowany obraz dania.

Nieparzysta ilość

Może Cię to zaskoczyć, ale oprócz kolorów, kształtów, zapachów i smaków cyfry też są ważne przy podawaniu potraw. W trakcie podawania dań skomponowanych z pojedyńczych elementów należy przestrzegać nieparzystej ilości. Łączenie elementów w nieparzyste ilości sprawia, że danie wygląda estetycznie, ciekawie i zachęcająco.

Czyste i lśniące
Elegancka biel
Kontrastujące kolory
Zamiast talerza
Używaj wszystkich wymiarów przestrzeni
Nieparzysta ilość