zamknij
...

Młoda pierś kurczaka z serem mozzarella, bazyliowym risotto i białym sosem pomidorowym

Składniki na 20 porcji

    Pierś kurczaka z serem mozzarella
    • 80 g szalotek, drobno posiekanych
    • 10 g czosnku, drobno posiekanego
    • 20 g masła
    • 400 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
    • 120 g sera twarogowego
    • 120 g jasnego pieczywa, bez skórki
    • 40 g liści bazylii, sól, pieprz
    • 20 piersi kurczaka bez kości (po 160 g każda), ze skórą
    • Sól, świeżo zmielony pieprz
    • Olej do pieczenia
    Biały sos pomidorowy
    • 10 pomidorów, pokrojonych na kawałki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 gałązka estragonu
    • 5 liści bazylii
    • Tymianek, rozmaryn
    • Ocet estragonowy
    • Sól, pieprz, szczypta cukru
    • 10 g skrobi kukurydzianej, woda
    • 50 g zimnego masła
    • 1 dl oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    • Pieprz kajeński
    Risotto z bazylią
    • 1 łyżka masła
    • 1 drobno posiekana szalotka
    • ½ ząbka czosnku
    • 200 g okrągłego ryżu
    • 1 dl białego wina
    • 6 dl rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego
    • 60 g masła
    • 30 g parmezanu
    • 2 łyżki pesto
    • 1 łyżka bitej śmietany

    Przygotowanie

    Pierś kurczaka z serem mozzarella
    Delikatnie podsmażyć na maśle szalotki i czosnek. Odstawić do wystudzenia, a następnie zmieszać z twarogiem i kostkami mozzarelli. Pokroić pieczywo na małą kostkę, posiekać liście bazylii, a następnie dodać wszystko do wcześniej przygotowanej mieszanki. Dodać sól i pieprz do smaku. Zblendować wszystko robotem kuchennym.
    Wypchać piersi kurczaka mieszanką i ułożyć na folii aluminiowej wysmarowanej masłem. Uformować folię na kształt łódki. Delikatnie skropić piersi kurczaka olejem i piec przez 20 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku (w temperaturze 175°C).
    Biały sos pomidorowy
    Włożyć pomidory, czosnek, estragon, bazylię, tymianek, rozmaryn, ocet estragonowy, sól, pieprz i szczyptę cukru do blendera i dobrze wymieszać. Na sitku rozłożyć kawałek czystego materiału. Sitko umieścić nad pustym garnkiem, a następnie przelać cały sos. Odczekać kilka godzin.
    Po odsączeniu podgrzać sos i zagęścić, dodając skrobię kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody. Przed podaniem szybko zagotować sos i dodać do niego zimne masło i oliwę z oliwek. Na koniec całość zblendować. Dodać sól oraz pieprz kajeński do smaku.
    Risotto z bazylią
    Delikatnie podsmażyć szalotkę i czosnek na roztopionym maśle. Dodać ryż i delikatnie go podsmażyć, aż stanie się przezroczysty. Dodać wino i trochę wywaru. Dolać więcej wywaru, kiedy tylko ryż pochłonie płyn. Dodawać rosół do momentu, kiedy ryż będzie gotowy. Cały czas nieustannie mieszać risotto. Zdjąć z ognia i dodać masło oraz starty parmezan. Tuż przed podaniem dodać pesto, a następnie bitą śmietanę. Całość wymieszać.

    Podawanie

    Podgrzać talerze. Nałożyć risotto na środku każdego talerza. Pierś kurczaka z farszem umieścić na risotto, a całość polać białym sosem pomidorowym.

    Nasz szef kuchni Andrej Kuhar, właściciel 6 gwiazdek Michelin, będzie dopieszczał podniebienia gości swoimi wyjątkowymi specjałami na stoisku Gorenje podczas targów IFA 2016.