zamknij
...

Gazpacho Andaluz

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • 1 mały ogórek
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • Białe pieczywo (najlepiej jednodniowe, wielkości jednej małej bułki)
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Sól
  • 1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
  • ½ świeżej papryczki chili

Przygotowanie

Pokroić pomidory, ogórka i paprykę w kostkę o wielkości 1 cm, a następnie wrzucić wszystko do miski. Posiekać czosnek i dodać do pokrojonych wcześniej warzyw. Pokruszyć pieczywo i wrzucić do miski, a następnie dodać ocet winny, wodę (lub wywar warzywny) i sól. Wymieszać składniki w blenderze oraz przetrzeć na drobnym sitku. Włożyć do lodówki do ochłodzenia.

Podawanie

Gazpacho należy podawać na głębokich talerzach lub w wysokich szklankach. Na koniec dodać grzanki, pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę, zioła oraz ugotowane na twardo jajko.

Gazpacho można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Nasz szef kuchni Andrej Kuhar, właściciel 6 gwiazdek Michelin, będzie dopieszczał podniebienia gości swoimi wyjątkowymi specjałami na stoisku Gorenje podczas targów IFA 2016.