zamknij
...

Zupa kalafiorowa z crostini z oliwą

Składniki na 6 porcji

Zupa kalafiorowa
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 500 g kalafiora, oczyszczonego i pokrojonego w mniejszą kostkę
  • 500 ml rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego
  • 300 ml śmietany
  • 100 ml białego wina (wytrawny riesling)
  • 100 g świeżej lub kwaśnej śmietany
  • 50 ml Noilly Prat
  • 50 ml białego porto
  • Sok z ½ cytryny
  • Trochę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • Sól, świeżo zmielony biały pieprz
  • 6 łyżek bitej śmietany do udekorowania

Crostini z oliwą
  • 12 kromek jednodniowego chleba lub tostów
  • ½ ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki posiekanych zielonych oliwek
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 gałązka tymianku (smażona w oliwie z oliwek)

Przygotowanie

Zupa kalafiorowa

W małej ilości rozpuszczonego masła podsmażyć posiekaną szalotkę, ochłodzić i dodać pozostałe składniki (za wyjątkiem soku z cytryny, białego pieprzu i gałki muszkatołowej). Umieścić w torebce uszczelnionej próżniowo i gotować w urządzeniu sous-vide w temperaturze 75°C przez około 65 minut. Wyjąć gałązkę tymianku i dokładnie wszystko zblendować. Dodać przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa i sok z cytryny.

Crostini z oliwą

Opiec kromki chleba w tosterze lub na małej patelni bez dodatku tłuszczu.

Podawanie

Podgrzać zupę i wlać do ciepłych talerzy głębokich. Dodać bitą śmietanę (1 łyżka na talerz), a następnie posypać wszystko pokrojonymi w małą kostkę crostini. Udekorować smażoną gałązką tymianku oraz skropić oliwą z oliwek. Podawać od razu.

Nasz szef kuchni Andrej Kuhar, właściciel 6 gwiazdek Michelin, będzie dopieszczał podniebienia gości swoimi wyjątkowymi specjałami na stoisku Gorenje podczas targów IFA 2016.