Termosonda, która zapewnia doskonały rezultat pieczenia

Ożarów Mazowiecki, 21.3.2011

Wybierz piekarnik Gorenje z programem automatycznego pieczenia przy użyciu termosondy

Doskonałej jakości urządzenia do gotowania nowej generacji Gorenje dosłownie ugotują i upieką za Ciebie, przede wszystkim zaś całkowicie dostosowują się do potrzeb kucharza. Brzmi zbyt pięknie, żeby było prawdziwe? Wypróbuj więc osiągnięcia zaawansowanego systemu sterowania i wykorzystaj możliwości wszystkich wstępnie zaprogramowanych funkcji i programów. Wybrane modele piekarników Gorenje oferują również program automatycznego pieczenia z użyciem termosondy, która naprawdę ułatwia przygotowanie potraw w piekarniku. Rezultaty pieczenia są za każdym razem doskonałe. Potrawy zachowują naturalny smak, są w środku zawsze dobrze upieczone i soczyste – a to wszystko przy optymalnym zużyciu energii elektrycznej.

Program automatycznego pieczenia z użyciem termosondy

Wybrane modele piekarników Gorenje oferują program automatycznego pieczenia przy użyciu termosondy – specjalnego termometru służącego do sprawdzania stopnia upieczenia. Termosondy używa się przede wszystkim podczas pieczenia mięsa, ale może być także przydatna podczas przyrządzania niektórych innych rodzajów potraw, ciast, a nawet strudli.

Jak używać termosondy? Przygotowujemy mięso do pieczenia i wkładamy do  brytfanny. Następnie aktywujemy termosondę i  wbijamy ją ukośnie w kawałek mięsa przeznaczony do pieczenia. Ponieważ zadaniem termosondy jest kontrola stopnia upieczenia w środku potrawy, jej końcówka musi sięgnąć do środka potrawy czy też produktu.

 

Zastosowanie termosondy ma sens tylko w przypadku tych potraw lub produktów,  których  minimalna grubość wynosi przynajmniej 4 cm. Nastawiamy wartość zalecanej temperatury w środku pieczonego produktu lub potrawy. Dostępne są ustawienia w zakresie od 30 do 99°.

Do pieczenia z użyciem termosondy najbardziej odpowiednie jest mięso bez kości. Zalecane są następujące temperatury w środku mięsa: pieczeń wieprzowa 85 °C, pieczeń wołowa 80 °C, pieczeń cielęca 75 °C, polędwica 40 – 50 °C. Piekarnik działa dopóty, dopóki temperatura w środku pieczonego produktu nie osiągnie zaprogramowanej wartości. Wtedy na panelu sterowania wyświetla się odpowiedni symbol. Jest to jednocześnie znak, że pieczone mięso jest gotowe. 

I jeszcze jedna rada: jeżeli przeznaczony do pieczenia kawałek jest nierównomiernej grubości, termosondę należy wbić w grubszym miejscu. Jeśli natomiast w piekarniku jednocześnie pieczemy lub gotujemy (na parze) produkty o różnej wielkości i grubości,  termosondę należy wbić w mniejszy kawałek. Kiedy mniejszy kawałek jest już upieczony lub ugotowany, wyjmujemy go z piekarnika, a sondę wbijamy w następny kawałek i kontynuujemy pieczenie do czasu uzyskania zaprogramowanej temperatury.  

Pozytywne aspekty pieczenia z użyciem sondy

Zastosowanie termosondy, która pozwala zaprogramować wymaganą temperaturę we wnętrzu porcji mięsa lub innej potrawy i kontrolować ją podczas pieczenia, zdecydowanie ułatwia przyrządzanie potraw w piekarniku. Dzięki sondzie w prosty sposób zyskujemy pewność, że potrawa będzie zawsze właściwie upieczona, ale to nie koniec korzyści. Potrawy przygotowane przy użyciu termosondy zachowują soczystość i maksimum wartości odżywczych, a ponadto mają bardziej naturalny, bogaty smak. By to wszystko osiągnąć, potrzebujemy mniej energii elektrycznej, ponieważ przez cały czas pieczenia piekarnik optymalizuje jej zużycie.

Od dziś, przygotowując przyjęcie lub posiłek dla swojej rodziny możesz mieć pewność, że dzięki termosondzie Twoja pieczeń będzie zawsze doskonała i wszyscy będą się nią rozkoszować!

Program automatycznego pieczenia z użyciem termosondy, oferowany przez wybrane modele piekarników Gorenje, naprawdę ułatwia przygotowanie potrawy w piekarniku. Rezultaty pieczenia są za każdym razem doskonałe. Potrawa zachowuje naturalny smak, jest w środku zawsze dobrze upieczona i soczysta - a to wszystko przy optymalnym zużyciu energii elektrycznej. Korzystaj z termosondy, by zawsze cieszyć się wspaniałym, soczyście upieczonym mięsem.