zamknij
...
Wtorek, 22. Maj 2012

Upiecz prawdziwe słoweńskie ciasto!

Upiecz prawdziwe słoweńskie ciasto!

W Słowenii trudno sobie wyobrazić przyjęcie bez prawdziwej orzechowej poticy. Najlepszy przepis i sposób pieczenia oferuje najnowocześniejszy piekarnik Gorenje HomeCHEF.

Uznawany za światową innowację  elektroniczny moduł piekarnika oferuje nie tylko przepis na upieczenie poticy, ale również przepisy  i automatyczne optymalne ustawienia pieczenia dla 65 różnych potraw. Są one zapisane w pamięci piekarnika i skatalogowane według  logicznych kategorii, takich, jak mięso, warzywa, suflety, ciasta... Tym razem wybraliśmy dla was orzechową poticę.

Orzechowa potica, którą proponuje szef kuchni... HomeCHEF

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 140 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • posiekana skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko do posmarowania

Nadzienie:

  • 400 g zmielonych orzechów
  • 200 ml mleka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 2–3 białka


Przygotowanie
Mąkę wsypujemy do miski. Na środku kopczyka robimy dołek, do którego wrzucamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru oraz dodajemy nieco letniego mleka. Składniki w zagłębieniu należy wymieszać i odstawić miskę w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie zagniatamy ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera), dodając stopniowo jajka, kawałki masła lub margaryny, cukier i żółtka. Podczas zagniatania dolewamy tyle letniego mleka, aby otrzymać gładkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 

Przygotować nadzienie: orzechy i cukier zalać gorącym mlekiem, dodać rum i ubite białko. Nadzienie powinno mieć nie za rzadką, odpowiednią do smarowania spoistą konsystencję. 
Ciasto należy rozwałkować na posypanym mąką obrusie i posmarować nadzieniem. Po wierzchu posypać skórką z cytryny. Następnie zrolować ciasto, ułożyć w natłuszczonej i posypanej mąką okrągłej ceramicznej formie do pieczenia poticy i odstawić w ciepłe miejsce, aby potica jeszcze wyrosła. Na końcu posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika.

Pieczenie
Poticę pieczemy w okrągłej ceramicznej formie na ruszcie, na najniższym poziomie. Elektroniczny moduł piekarnika HomeCHEF zaleca, aby świąteczną orzechową poticę piec najpierw przez 50 minut w temperaturze 180° C, a następnie jeszcze przez 25 minut  w temperaturze 190° C. Najnowszy piekarnik Gorenje pozwala łatwo zaprogramować obie fazy pieczenia w trybie PRObake jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia.
 Dom wypełni się wkrótce smakowitym, świątecznym zapachem domowego ciasta. Po zakończeniu pieczenia HomeCHEF powiadomi cię sygnałem dźwiękowym, że potica jest gotowa i należy ją wyjąć z piekarnika.

Zaczynamy ucztę…