zamknij
...
Środa, 7. Marzec 2012

W Pomurju wciąż jeszcze pachnie

W Pomurju wciąż jeszcze pachnie

Pierwszy etap konkursu gotowania przysmaków regionalnych odbył się w Pomurju. W rywalizacji wzięło udział 8 drużyn początkujących kucharzy z pomurskich szkół podstawowych.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali w prezencie od Gorenje specjalne fartuchy z napisem »Jak urosnę, będę CHEF!«, Gorenje zapewniło również specjalne, przenośne płyty indukcyjne do gotowania. W oparciu o tradycyjne regionalne przepisy kulinarne każda drużyna miała przygotować 3 rodzaje dań: danie główne, deser i kanapki. W konkursie zwyciężyła drużyna Backi ze Szkoły Podstawowej Kuzma, która przygotowała zupę mleczną i placek ze skwarkami. Na drugim miejscu uplasowała się drużyna Mesarove dekle, która ugotowała tradycyjną potrawę z rzepy, kaszy i wieprzowiny ("bujta repa") i prekmurski przekładaniec ("prekmurska gibanica"). Trzecie miejsce jury przyznało drużynie Prleške Frajle ze Szkoły Podstawowej Križevci za doskonałą mizerię ("prleške murke") i kluski z kaszy gryczanej ("ajdovi žganci").  Pozostałe drużyny: Ajdovčki, Paštetke, Mojstri, Prleški gusarji i Polovjaki również doskonale poradziły sobie z zadaniami i zasłużyły na najwyższe pochwały. Konkursową atmosferę podgrzewali konferansjerzy i folklorystyczny zespół muzyczny.

Słowenia może się poszczycić niezwykle bogatą i urozmaiconą kuchnią, jednakże młodsze pokolenia coraz mniej znają tradycyjne dania słoweńskie. Złe nawyki żywieniowe objawiające się coraz częstszym sięganiem po niskiej jakości żywność stały się motorem akcji mającej na celu nauczenie dzieci i młodzieży przygotowywania potraw słoweńskiej kuchni opartej na  korzystnych dla zdrowego trybu życia składnikach. Konkurs będzie się odbywał kolejno w ośmiu regionach Słowenii. W każdym z nich wyłonione zostaną trzy zwycięskie drużyny, które w maju staną do finałowej rywalizacji.