zamknij
...
Piątek, 9. Marzec 2012, Ljubljana

Konkurs gotowania regionalnych specjałów

Konkurs gotowania regionalnych specjałów

Wiele drużyn i jeszcze więcej regionalnych przysmaków!

Aż 16 drużyn stanęło w szranki podczas dwóch etapów konkursu gotowania regionalnych specjałów, który odbył się w Termach Ptuj. Jury pod przewodnictwem Uroša Mencingera, wieloletniego krytyka kulinarnego dodatku "Nedelo" i odpowiedzialnego za noszący tę samą nazwę projekt realizowany w ramach ESK*) stanęło przed nie lada problemem, gdy przyszło do wskazania finalistów.

Ostatecznie pierwsze trzy miejsca zajęli Kuharjevi kuharji ze SP Prežihov Voranc w Mariborze za pohorski garnek (pohorski lonec) i pieczone kluseczki (pečeni štruklji), Pohorski lisjaki ze SP Slave Klavore w Mariborze za pohorski rondel (pohorski pisker) i pohorski omlet (pohorska omleta) oraz Miki Piške ze SP Breg z Ptuja za ragout z kurczaka i placek z kaszy gryczanej (ajdova pogača).

Niezależnie od końcowych rezultatów konkursu wszystkim zawodnikom należą się wyrazy największego uznania. Zaprezentowane przez nich lokalne specjały i elementy historycznych obyczajów, a także wiedza kucharska,  umiejętność łączenia składników i posługiwania się różnorodnymi akcesoriami kuchennymi przeszły najśmielsze oczekiwania. Poza kulinarną rywalizacją atrakcją wydarzenia były występy zespołów folklorystycznych ze szkoły podstawowej w Sladkim Vrhu.

*) Europejska Stolica Kultury