zamknij
...
Poniedziałek, 12. Grudzień 2011

W Gorenje gotowano po meksykańsku

W Gorenje gotowano po meksykańsku

W Salonie Wystawienniczo-Sprzedażowym Gorenje w Velenje odbyło się zorganizowane wspólnie przez Gorenje i wydawnictwo Mladinska knjiga kulinarne spotkanie z kuchnią meksykańską, w który wzięli udział Špela Mihelač de Magaña i Alejandro Magaña, autorzy książki Kuchnia meksykańska.

Meksykanom zawdzięczamy wiele produktów żywnościowych, bez których  trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. Pomidory, fasola, kukurydza, czekolada, a wielu innych jeszcze nawet nie znamy... Špela Mihelač de Magaña i Alejandro Magaña, autorzy książki "Kuchnia meksykańska", dla gości przybyłych do Salonu Wystawienniczo-Sprzedażowego Gorenje w Velenje na promocję książki przygotowali wspaniałe meksykańskie potrawy. Autorka, mieszkająca w Meksyku Słowenka, Špela, dopasowała przepisy do europejskich gustów i w ten sposób również nam przybliżyła meksykańskie specjały. Gotowanie meksykańskich potraw odbywało się w Gorenje na doskonałych urządzeniach AGD z najwyższej półki cenowej Gorenje+.

Špela i Alejandro przygotowali dla uczestników degustacji meksykańskiej kuchni w Salonie Wystawienniczo-Sprzedażowym Gorenje v Velenje doskonałą zupę-krem z zielonej papryki Crema de chile, tradycyjną potrawę meksykańską Tacos napełnioną Fajitas, a na koniec deser – wyśmienity placek kukurydziany Pastel de elote. Na tacos  składa się kukurydziana lub pszenna tortilla z różnego rodzaju nadzieniami z mięsa i warzyw, zaś fajitas to w tradycyjny sposób grilowane paski mięsa, które można spożywać jako niezależną potrawę z różnymi dodatkami warzywnymi i sosami lub używać do napełniania tacos.

Przepis do degustacji

Placek kukurydziany Pastel de elote

Składniki
2 filiżanki mąki
1 torebka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu wanilowego
4 jajka
½ filiżanki cukru
1 filiżanka oleju
250 g odcedzonej kukurydzy  z puszki
125 ml mleka zagęszczonego
tłuszcz i 2 łyżki tartej bułki do wysypania formy
2 łyżki rodzynek
4 łyżki posiekanych orzechów, migdałów lub orzeszków arachidowych
2 łyżki nasion lnu
3 łyżki amarantusa lub ziaren sezamu

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 180º C. W tym czasie jajka, cukier, wanilię, kukurydzę, mleko zagęszczone i olej dokładnie wymieszać w elektrycznym mikserze. Powstałą masę przełożyć do dużej misy i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz wszystko wymieszać przy pomocy trzepaczki. Płynną masę wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm.  Posiekać rodzynki i orzechy i równomiernie rozsypać na powierzchni, następnie posypać jeszcze ziarnami amarantusa lub sezamu. Placek należy piec 30 minut – przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przed podaniem placek dobrze jest odstawić na 2 godziny - wtedy smakuje najlepiej

Rada
Do placka znakomicie smakuje ciepły sos przygotowany  z  ¾ z likieru jajecznego i ¼ słodkiej śmietanki. Sos należy podgrzewać kuchence mikrofalowej przez 20 sekund.