Płyta indukcyjna

<
>

Płyta indukcyjna

W zakresie profesjonalnego gotowania klasyczne płyty kuchenne zyskały prawdziwą konkurencję. Największą zaletą gotowania na płycie indukcyjnej jest 2-krotnie większa szybkość gotowania w porównaniu z gotowaniem na gazie, większa ekonomiczność i bezpieczeństwo użytkowania. Funkcja przyspieszonego grzania Powerboost dodatkowo zwiększa moc płyty indukcyjnej i zapewnia jeszcze większą oszczędność czasu. Funkcję można w prosty sposób aktywować poprzez dotknięcie symbolu P znajdującego się na panelu sterowania. Technologia indukcji polega na ogrzewaniu dna naczynia, dlatego pozostała powierzchnia płyty, które nie wchodzi w bezpośredni kontakt z naczyniem, pozostaje chłodna, a zatem bezpieczna w dotyku. Po wyłączeniu płyty lub zdjęciu naczynia powierzchnia pola grzejnego błyskawicznie się ochładza. Szybka reakcja pól grzejnych eliminuje niebezpieczeństwo wykipienia i związane z tym uciążliwe czyszczenie płyty i naczyń. Technologia sterowania dotykowego pozwala w prosty sposób regulować temperaturę w zależności od potrzeb, np. podczas przygotowywania sosów, topienia czekolady oraz innych, wymagających procedur kucharskich. Jeśli Twoje naczynie posiada dno ferromagnetyczne, co można sprawdzić przy pomocy zwykłego magnesu, to nadaje się ono do gotowania na płytach indukcyjnych.